En till

På fredag kommer en till islandshäst herre vara i min omsorg för några månader. Det ska bli mycket roligt. Mer uppdatering kommer senare!


Födelsedag

I söndags fyllde jag 25. Alltså är jag gammal tant nu. Eller 30 - som någon sa, eller ett kvarts sekel.  Men iaf.

Helgen har varit hektisk.

Fredagen
Va i stallet på förmiddagen, hem, städade och fixade. Åkte ut till Stora Risten och hjälpte till att fixa med Görans 50 års fest. Åkte hem med halv 12 färjan från Gräsö.

Lördagen
Åkte ut med 10 färjan, hämtade upp Emil och Emelie vid affärn och sedan ut till Stora Risten. Fixade och donade det sista för festen, naturligtvis regnade det så det blev att slänga upp presseningar. Åt kräftor och hade en jätte mysig fest. Vid 12 slaget fick jag "ja må hon leva" och när vi åkte hem så var det alldeles stjärnklart och jag såg ett stjärnfall. Kom hem med halv 1 färjan.

Söndagen
Min födelsedag! Började med att åka till Bärby och rida två lektioner för Jenny Mandal. Alltid mycket givande. Sen handla, till stallet, slänga ur Vattar, hem, duscha, fixa middag och göra tårtor. Fick besök av familjen och vänner.

Måndagen
Jobbade på Albatross/Viggen till 12,15. Hem och vilade en liten stund. Sen kom Evelina och hennes Kalle och åt tårta och pratade lite. Helmysigt. Sen iväg till stallet, red Vattar och sandra gick med Mackan. Hem och fixade middag för oss två, blev tacos som vanligt, sen iväg till stallet och bjöd på tårta. Kom hem vid halv 12.

Tisdagen
Jobbade på Albatross/Viggen till 12,15. Hem och vilade en stund, sen iväg til jenny och barnen med halv 3 färjan. Tillbaka med halv 7 och upp till stallet. Red Vattar en sväng och hjälpte sen Anna att måla stolpar och lite så i stallet. Ringde ut veterinär till Mackan då hans sår såg förjävliga ut och luktade illa. Såren hade blivit som hål som gick rakt igenom halsen/nacken. Satts drän och fick en kanyl så han kan få antibiotika i blodet. Var kvar till halv 1 i stallet.


Och nu har jag precis kommit upp och duschat och fixat mig. Ska iväg med Jenny och barnen till Östhammar. felix ska till barnläkaren och jag ska vara med Emmelie en stund. Sen blir det handlig och lunch på sibylla.

Hemma igen

Snart är Martin hemma igen. Han har varit och jobbat på varvet hela veckan så nu kommer han hem och åker på måndag morgon igen. Så det gäller att ta tillvara på de få timmarna varje vecka vi får tillsammans.

Ridit

Idag har jag varit till stallet en sväng och ridit. Vattar va riktigt duktig och mjuk. Fick riktigt flott tölt på honom idag. Hinner inte skriva mycket mer. Men slänger in en bild på Vattar sen i våras.


Sova

Inatt är första natten på länge jag har sovit mer än fem timmar, vilket är väldigt skönt. Så idag känner jag mig rätt utvilad och jag har inte drömt mycket i natt heller, vilket är skönt för annars brukar jag vara lika trött som när jag gick och lag mig om drömmen är väldigt intensiv. När jag åt ett läkemedel förut så blev biverkningen att jag drömde så oerhört mycket, riktgit jobbigt då jag int efick sova ordentligt på flera månader. Tyvärr fungerar man ju inte som människa om man inte får den sömnen man behöver.

Men nu är jag uppe och ska bege mig iväg till stallet en snabbis.

Kärlek
/Lina

Te

Jag tycker om att dricka te. Jag tycker om det mesta tesorterna. Just nu är jag inne i en grön period när jag dricker mkt grönt te. Men även svart och rött te är riktigt gott. Och i alla dess smaker. På ön dricker vi alltid te till frukost, men det gör vi inte hemma. Det är märkligt eftersom jag gärna dricker te. Men nu har jag börjat med att dricka te när jag kommer hem från jobbet. Idag blev det med muffins till. Mycket gott. Egentligen borde jag inte men det fanns inte så mycket annat hemma att ha till.

Men det är egentligen konstigt att bara lite blad kan göra så god smak på lite vatten. Men jag är glad att det finns. Skulle gärna dricka te på jobbet oxå, men där står ju alltid kaffebryggaren på så det blir lättare att bara ta en kopp kaffe. När jag jobbade på fritids/skola hade vi alltid en termos med te. Det var mkt gott. Alla dricker ju faktiskt inte kaffe.

Te är alltid godare när det är ruggigt ute och man känner att man behöver bli varm. Idag är det för visso varmt ute, men jag är trött och lite frussen så idag passar det bra med en kopp te.

Medicinering

om man har ett läkemedel vid behov utskrivet av läkare, varför använder man det då inte när problemet uppstår? Istället för att bara gnälla?

Kläder

Inte för att jag är någon modefantast, men jag gillar ändå att klä upp mig emellanåt och se lite fin ut. Men eftersom jag jobbar som undersköterska och har jobbkläder så skiter man oftast i vad man har på sig till och från jobbet. Oftast blir det första bästa som är framme, vilket resulterar i mjukisbyxor, linne/topp och tjocktröja. Det är egentligen ganska tråkigt, men känns ju mindre kul att stajla till sig för att gå 2 minuter. Det är samma sak när man åker till stallet, stallkläderna ska ju ändå på. Så dom dagarna när man väl klär upp sig lite mer än mjukisar så brukar man känna sig väldigt fin. Idag sitter jag i mjukisar och linne och är snart på väg till jobbet för att ta på mig vinröda byxor och en ljusblå blus. Ser ut som ett lingon och blåbär blandat, men det värsta är egentligen inte färgerna utan att kläderna är så himla täta så de knappt andas, vilket är väldigt jobbigt då man svettas väldigt mycket eftersom jag har ett jobb man går mkt på. Men till helgen så tar jag iaf oftast på mig lite finare och inte bara går runt i myskläder, men i veckorna, vad tusan, det är ju ingen som ser.

Tystnaden och mörkret

Jag bor i en stad, i städer ska det vara mycket liv och rörelse. Men just i denna stad så är det tyst. Största delen av året iaf. Jag bor i en sommarstad. En stad som blir invarderad av "stockholmare"  och badjävlar två månader om året. Då lever staden upp och folk rör sig under hela dygnet. Men idag så stod jag på balkongen, alldeles nyss faktiskt. Det var tyst. Ingen bil, ingen som går förbi, bara tystnad. Jag älskar tystnaden. Det kommer jag nog alltid göra. Jag är uppvuxen mitt ute i ingenstans där det är tyst och mörk. Tystnaden gör mig inget, den är bara skön. Men mörkret har jag väldigt svårt för. Både hemma hos mamma och pappa och här i staden. Jag tycker det är obehagligt. Riktigt obehagligt. Tom. när jag är onykter tycker jag inte om mörkret. Vad jag inte gillar med det är vet jag faktiskt inte, men känslan är inte trevlig. Jag är faktiskt rädd även fast jag har någon att hålla i handen när det är mörkt. Men det är inte så att jag inte klarar att gå ut i mörkret. Det gör jag, men med en obehagskänsla inom mig. Det är dock inget som hindrar mig i min vardag som tur är. Värst är mörkret ute. Inne går bra, iaf i lägenheten. Men är jag ute på ön och ska gå upp på övervåningen själv så tar det emot när det är mörkt. Det är obehagligt. Bara att jag vet att någon är där uppe så är det ok, men inte när jag ska gå upp själv dit. Egentligen när jag tänker efter vill jag inte vara ensamen i det huset alls när det är mörkt. Hos mina föräldrar går det bra, men inte i huset på ön. Mycket märkligt egentligen. Ute på ön är det oxå tyst. Det är skönt, då mår jag bra. Att det kan vara så tyst så tyst i staden där jag bor, det gillar jag.

Kärlek
/Lina

Fundering 1

Om man häller upp vatten i en vattenkanna för att den ska bli rumstemperad, blir den fortast i rätt temperatur med varmt eller kallt vatten?

Vänner

När man var liten, eller liten och liten, yngre iaf var det viktigt att ha många vänner. Och helst skulle man ha en bästis. På både  högstadiet och gymnasiet fanns det vänner var man än vände sig. Då kunde man sätta sig var som helst och prata med någon. Men hur är det egentligen idag? Idag är jag snart 25, visst vänner har jag en mängd av, men hur många är dom där verkliga vännerna. Dom verkar inte växa på träd längre. Jag brukar leva efter mammas ordspråk, att man bara ska umgås och ha de som ger en positiv energi som vänner, och det tror jag att jag gör. Jag har inte blivit lika frikostig på mig själv och det tar en stund att komma mig längre in. Vilket inte är så konstigt då jag har blivit besviken så många många gånger. Jag tycker att man ska ta tillvara på dom man har och vara rädd om dem. Och det är som många säger att man vet vilka vänner man har när det verkligen kniper. Dock har inte jag varit i någon sån situation på länge. Men jag tror att jag vet vilka jag har, men man kan aldrig vara hundra på det. Jag har både vänner som jag träffar var dag och de som jag träffar mer sällan och inte pratar med speciellt ofta. Men jag vet att de finns där och det är väldigt viktigt. I sommar har jag vunnit en helt ny vänskap, den är jag otroligt glad över. För mig är det inte viktigt att var dag umgås med mina nära vänner, utan veta att jag kan lita på dem och att de finns där när jag behöver dem. Att få vara ensamen en stund kan också vara viktigt, att inte alltid ha någon som direkt stöttar än utan att man får ibland stå på egna ben.

Jag hoppas ni mina vänner som läser det här och vet att jag finns för er om, och jag hoppas att ni finns för mig med den dagen jag behöver er.

Med kärlek och styrka
/Lina 


Hemmafix

Inte för att jag tänker göra så mycket mer idag, men planen för imorgon är att:

Städa vardagsrummet
Plocka igenom alla hyllor i vardagsrummet så det blir någon ordning på allt (kan ev börja med det ikväll)
Byta gardiner i vardagsrummet och köket
Tvätta kläder
Städa hallen
Städa sovrummet
Fösöka få snyggt i badrummet, någon som har någon idé?
Dammtorka
Dammsuga
Våttorka
Ev. sätta upp en hylla till kokböckerna i köket

Undrar hur jag egentligen hade tänkt det här. Men det blir nog bra. Jag vet inte hur jag ska hinna med. Men jag börjar inte jobba förrän kl 16 så det ska förhoppningsvis gå ihop sig. Uppdaterar under dagen imorgon. Och ev får ni se bilder av mitt "nya" hem.


Nyförälskad

Inte jag, inte just nu iaf. Jag och Martin har hållt ihop i över 8 år. Vad länge det känns men ändå som det va igår vi träffades på fiskarfesten. Men det var egentligen inte det det här blogginlägget skulle handla om. Jag jobbar som sagt på ett äldreboende här på orten som undersköterska, hjälper pensionärerna med att klara vardagen. Och något som vi lagt märke till är att en tantalutta över 90 år har blivit nyförälskad. Hon är som en liten tonårstjej som fnittrar och rodnar när hon ser den här gubben som hon är så kär så kär i. Men tyvärr tror jag ej att denna gubbe förstår att hon är kär i honom. Tyvärr kanske är konstigt att säga, det kanske inte hade varit bättre om han hade vetat om det heller. Tänk vilket rännande det hade blivit mellan lägenheterna. Man skulle ju aldrig veta var det var någonstans. Men hon är riktigt nyförälskad, man ser hur hon studsar runt på de rosa små molnen. Men ack så olyckligt kär. Den här gumman hade ringt hem till sin dotter och berättat att hon skulle gifta om sig. Hur skulle man som dotter reagera om sin mor på över 90 och bor på ett äldreboende ringde och sa att hon skulle gifta om sig? Förvisso är det många gummor som bor på boendena, och de flesta av dom är änkor sen många år tillbaka, men att man ska hitta kärleken igen då tycker jag är ganska otänkbart. Men nu har jag fått det motbevisat att det går faktiskt. Att även när man är närmare hundra kan känna dessa känslor. Jag tror ibland att vi glömmer bort att de äldre även känner dessa känslor. Ibland får vi nog stanna upp, lyssna och känna in. Ibland tror jag att det blir lätt att arbetet går på rutin, och det är farligt, mycket farligt. Då tror jag att man lätt glömmer personen man jobbar med. Men jag förunnar ingen att vara nyförälskad, det kan man bli i alla åldrar, vilket är härligt att se.

Gröna fingrar

Eller det kanske var lite att ta i. Men jag tömde blomlådorna på balkongen och satte i nya med ny jord. Var även så duktig att jag åkte till sopstationen med den gamla jorden. Riktigt trevligt blev det på balkongen, eller rent ut sagt i blomlådorna. Ska fixa och dona lite i hemmet nu så det är fint till i helgen när jag fyller år och får besök. Så nu gäller det att fortsätta dona.

Lite bilder på blommorna på balkongen. Victoria Aster hette sorten.


Från insidan


Från sidan, blomlådorna är inköpta på IKEA. Riktigt snygga, inte bara gamla platslådor.


Victoria Aster


Victoria Aster (artikel från odla.nu)

"Från lantträdgårdar till moderna trädgårdar i städerna.

Aster, Aster novi-belgii, är en av blommorna som alltid har varit en självklarhet i såväl lantträdgårdens överdådiga perennrabatt som i den romantiska blomsterhörnan i den moderna trädgården inne i stan.

När de flesta av de andra blommorna i mormors trädgård förlorade sin prakt stod de höga astrarna kvar och lyste upp med sina lila blommor mot den blå sensommarhimlen. De stod kvar ända tills frosten kom och satte värdigt punkt för sommaren.

Aster har givetvis kvar samma goda egenskaper än idag. Fast det har tillkommit fler, så numera hör aster inte bara hemma i perennrabatten utan de kan även planteras i krukor och lådor. Plantera dem i en perennrabatt som saknar lite färgklickar på sensommaren. Aster har aldrig varit så självskriven i sensommarträdgården som idag.

Mormors astrar i perennrabatten var höga växter som lätt lade sig ned när sensommarvädret visade sig från sin dåliga sida. Det händer inte med dagens astrar. Det har krävt en stor utvecklingsinsats av trädgårdsmästarna, men resultatet är så lyckat att mormor inte skulle känna igen sina astrar. Moderna astrar är låga växter som inte lägger sig ned och därför är de perfekta i krukor.

Samtidigt har det kommit massor av nya blomfärger. Astrar är inte längre enbart blå utan numera finns det även röda, rosa, mörklila, ljuslila och vita. De många nyanserna i den blå och röda delen av färgskalan passar bra ihop, så du kan skapa snygga och harmoniska ton-i-ton-kombinationer med enbart astrar eller tillsammans med några andra vackra sensommarblommor som veronika, roser och skärmlavendel.

Den nya serien, som kallas Victoria Aster, har kompakta, fyllda blommor som håller betydligt längre än de gamla astrarna.

Ett par goda råd
Om du planterar aster i kruka är det en god idé att sätta dem tätt, så att du genast får en vacker helhet. Plantera dem i bra blomjord och se till att det är bra dränering i krukan. Det regnar ofta under sensommaren och då är det viktigt att allt överskottsvatten kan rinna bort, för aster tål inte att stå och bada.

Men det är precis lika viktigt att vattna aster regelbundet för uttorkning försämrar blommornas hållbarhet avsevärt.

Ställ dina sensommarkrukor på en ljus och solig plats där du kan få glädje av dem varje dag. På så vis får du sommaren att räcka lite längre. Du förlänger blomningen om du knipsar av blommorna efterhand som de vissnar."


Kanske skulle stängt fönstrena ändå?

Tyckte det var lite väl varmt inne när jag gick till jobbet vid halv 3 tiden idag. Men när jag kommer hem vid halv tio så är det en sjö i köket, där fönstret stått öppet, och både köksfönstret och sovrumsfönstret är helt vidöppna. Det blåser riktigt mycket här. Men det regnade inte när jag gick hem från jobbet och det ska jag iaf vara glad över. Men jag har däremot inte hört att det åskat ngt idag? Eller har jag missat det?! Även fast det är riktigt skitväder tycker jag ändå att det är lite mysigt. Lite börjar jag allt att längta efter hösten. Det är skönt med höst ändå. Men inte rikitgt än, det hade gärna fått vara sommar ett par veckor till. Jag hoppas på bra väder i helgen iallafall, så jag kan sitta ute på min födelesedag. Men vi får se hur det blir. Det är ju inte det lättaste att styra över vädergudarna även fast man ibland skulle vilja det.

Nu är fönstrena stängda och jag har fått upp temeraturen i lägenheten till ca 20 grader, då jag kom hem så var det inte med än 17 grader. Hua. Men nu sitter jag här med min kopp te. Dricker grönt te med orientalsmak, vet inte om det var det godaste jag druckit men det går ner iaf.

Ikväll ska jag försöka komma i säng ordentligt i tid. I natt har jag bara sovit ca 5 timmar. Somnade inte förrän 4 imorse och sen blev jag väckt av vår bemmaningsassistent vid kvart i 8 och sen skickade Jenny sms till mig runt halv tio. Så då gick jag upp och bakade muffins, eftersom hon och barnen kom och fikade vid kvart i 11.

Sen bar det av till Östhammar, köpte höst Aster i tre olika färger som jag ska plantera i blomlådorna och en jätte stor basilika som jag ska ha i köket. Det kommer nog bli bra, så imorgon eller torsdag ska jag vara pysslig med blommorna, ska tömma gamla jorden på återvinningsstationen där dom har en "kompost" samt att jag har en banankartong med bara skräp som ska kastas. Men det är inte dagens bekymmer.

Kärlek till er.
/Lina

Nu börjar jag på en ny kula

Den andra bloggen började kännas gammal. Nu ska jag börja på en helt ny. In med det nya och ut med det gamla. Det som är synd med den gamla bloggen är att där finns så många minnen. Men bilderna som jag lagt upp där ska jag försöka spara på något bättre ställe. Så nu börjar vi om här.


Namn: Lina
Ålder: Snart 25
Bor: Öregrund
civilstånd: Sambo med Martin
Sysselsättning: Jobbar som undersköterska på ett äldreboende.
Annat: Rider islandshäst och äger Vattar från Helsingen en femgångsvalack.

RSS 2.0