Topmodel

Jag följer inte många program på teve. Men topmodel är ett av de få. Man får verkligen komma in och se hur vardagen är för en model, nog för att detta är en tävling, men en del av det iaf. Det är inte bara ett liv i flärd oc lyx, utan det kan stundtals även vara ett skitjobb, där man får jobba sig från botten och uppåt. Vilket egentligen inte är så konstigt. Någonstans måste alla börja.

Dessa tjejer är ju mellan 18-25 ungefär, alltså unga vuxna, och det är vad modeindustrin vill ha. Och duger man inte, nej då får man inget jobb. Det är den hårda sanningen. Och ens utseende är ju inte det lättaste att bara ändra på. Det är faktiskt lättare att kunna ändra lite på sin personlighet för att få ett jobb. Det är bara så att alla inte passar i modellindustrin. Men alla kan ju egentligen sitta i kassan på ica. Även fast det finns en del som inte kan det, men det är ett jobb man kan lära sig, bara man vill. Dock har man som modell inte många chanser att få till det bra, och misslyckas man så kanske man är ute ur leken för gott. Det är som att balansera på en knivsegg.

Tjejerna i topmodel får ju varje vecka träffa juryn där de får bra och konstruktiv kritik. Vilket kan vara både stärkande och stjälpande. Vissa vill ju helt enkelt inte ta åt sig. Eller andra gör det och lyckas mycket bättre än va det gjort tidigare vecka. Men detta program måste ju vara enligt min mening en väldigt bra "skola" inför model jobben senare när de ger sig ut på den riktiga marknaden.

Vad man har märkt i denna serien är ju att det inte bara gäller att bli bra på bild, utan också kunna tala för sig, kunna gå på catwalken, ha fantasi och kunna vara en person utåt. Detta får de lära sig genom olika uppdrag, och jag tycker själv att det är väldigt roligt och underhållande att titta på. Dock skulle inte jag vilja bli en model. Men detta program kryper jag gärna upp i soffhörnet för att kunna titta på.

Tyra Banks som driver serien och är programledare gillar jag skarpt. Jag har alltid gillat henne, men kan ej sätta fingret på vad det är. Är jag ledig så kollar jag gärna på The Tyra Banks show som går 15,05 på tv3 på vardagarna. Hon tar upp många intressanta änmen och är ändå på jorden.

Ett tag kollade jag mycket på Oprah, men det har jag ledsnat på, visst är hon härlig, men det känns lite uttjatat, eller så kanske det är så att jag inte gillat de ämnena hon har tagit upp på senaste tiden. Kan mycket väl vara så oxå.

http://www.tv3.se/program/top-model-0


Barnprogram?

Satt och kikade lite på youtube. Detta kom fram som relaterade videor. Nog att jag aldrig förstått språket i detta barnprogram, men helt sjukt är det. Har inte skrattat så mycket på länge. Men sen har jag jobbat sex dagar i rad också.

Dom hade nog riktigt roligt när dom översatte detta. Men på söndagskvällen såhär är det riktigt roligt faktiskt.


Två låtar som gör mig glad

Blåögda flicka

 

 



Botjitta




Dessa två finns det mycket minnen med och dom är riktigt bra enligt min mening. Lyssna och njut.

Svininfluensa

Detta pratas det mycket om. Fast jag har inte brytt mig så mycket, och förstår därmed inte innebörden av det hela. Vad är egentligen som är så farligt? Fattar ju att många människor kommer att bli sjuka och att det är droppsmitta som sprids väldigt snabbt.

Chefen frågade mig en dag om jag ville bli vaccinerad, eftersom jag är vikarie som jobbar mycket (brukar komma upp i ca 75% varje månad) så blir jag också erbjuden vaccin genom min arbetsgivare. Jag svarade ja, men vad har jag egentligen svarat ja på? Att jag ska få en intra musk förstår jag, men sen då? Eller var det två sprutor? Aja, men i vilket fall så kommer jag bli vaccinerad mot svininfluensan.

Men hur får man det då konstaterat att man har svininfluensan? Antagligen genom blodprov, och det är ju inget man direkt har för hemma bruk. Blir jag så sjuk att jag måste söka upp vård får jag det antagligen konstaterat genom blodprov, men annars så vet jag ju faktiskt inte om jag har det eller ej. Men i vilket fall så ska man ju stanna hemma när man är sjuk, även fast jag är väldigt plikttrogen och har väldigt svårt att stanna hemma.

När jag var på Coop i Östhammar här om dagen såg jag att i kassan sålde dom handdesinfektion som vilket annat erbjudande som helst. Visst ska man vara nogrann men handhygien. Men det är kanske lite överdrivet att alla ska springa runt med en flaska i väskan. Det kan ju inte vara bra att vara för ren, man måste ju bygga upp imunförsvaret, och det går ju inte om man aldrig utsätts för bakterier eller smittan. Nu menar inte jag att man ska utsätta sig för svininfluensan, utan att man ska nog inte vara rädd för alla bakterier som finns, utan de kan även vara bra. Självklart har jag god handhygien och på jobbet är jag särkilt noga. Där spritar och tvättar jag ofta. spritar alltid mellan man går inte till olika patienter och använder handskar. Men visst kan man bli smittad även fast man håller en god handhygien. Men det är iaf basic i mycket at tman har en bra handhygien. Men jag tycker att det inte ska gå överstyr, utan det är bra om man är lite "skitig" ibland också.

Reflektion över att jobba som undersköterska

Hela den här veckan har jag jobbat. Jag har jobbat kväll på olika avdelningar. Visst är det skönt att för flytta sig runt lite, men samtidigt kan det vara rätt virrigt. Det värsta är nog att på ena avdelningen finns det noll organisation. Man springer och rycker i dörrarna och springer om varandra. Väldigt jobbigt. Och man vet aldrig hur långt man kommit. Det är riktigt jobbigt och stressande. På andra avdelningen så har vi planerat på tavla precis vilka vi ska gå till, men sen kan man alltid byta sins emellan. Det är mycket bättre då jag vet precis vilka jag har ansvar för, att de kommer upp/i säng, får de läkemedel de ska ha etc.

Det är faktiskt ett krävande jobb att jobba som undersköterska, både fysiskt och psykiskt. Man arbetar verkligen med kroppen, lyfter, förflyttar, går ner på knä och tar på skor och byxor, tvättar, står i obekväma ställningar, och man går helt sjukt mycket. På ena avdelningen snittar man 1000-1500 steg i timman, och då är det även skenande i trappor. Så det är helt klart fysiskt jobbigt. Och så till den psykiska delen, att man får höra samma tjat om och om igen, man måste ha tåla mod, känna med patienten (vilket inte alltid är lätt), vända och vrida på sig så det blir så bra som möjligt. Och sen såklart kunna samarbeta med de andra.

Sen har man om man har delegering ett ansvar på läkemedel. Piller, ögondroppar, laxermedel, salvor etc. Samt att har man som jag insulin delegering ska man även ge insulin och kunna ta b-gulkos. även detta kan vara stressande att ha det ansvaret, att det absolut inte får bli fel, vilket kan göra stora konsekvenser.

Men det är ett helt underbart jobb, och jag tycker verkligen om att jobba med människor. Att göra så lite kan vara så mycket för någon annnan.


Vad som egentligen hände i helgen

Det är såhär. Kommer inte nämna några namn eller så pga tystnadsplikt. Men i vilket fall så har jag blivit knivhotad av en boende på jobbet. Det börjar så sakta sjunka in vad som egentligen hänt. Men bilderna spelas om och om igen. Hela situationen kommer tillbaka emellanåt. Men det känns bättre nu iaf. Men jag har då aldrig varit så rädd i hela mitt liv, och det kanske inte är så konstigt då det faktiskt är ett dödshot. Vem vet vad denne hade gjort med kniven? Vad hade hänt om vi inte sprungit? Eller mött denne bakom ett hörn? Många frågor spelas runt och ibland börjar jag egentligen undra om det verkligen hände? Eller om folk tror på mig? Vidrigt var det i vilket fall...

Förlåt

Ursäkta alla mina nära och kära, jag orkar inte och befinner mig fortfarande i chock efter lördagens händelser. Jag mår inte bra, och jag känner att jag behöver låta det sjunka in. Så snälla ha överseende med mig om jag inte orkar svara på samtal eller sms.

Jobbat natt

I natt jobbade jag första natten på det boendet jag jobbar på. Och jag har varit med om en trumatiskt händelse på jobbet. Jag är fortfarande i chock och jag har förstått hur skört livet är...

Flocken


Sova middag

Ibland känner jag mig som en pensionär. Jag älskar att sova middag. Hur skönt som helst. I min familj har man nästan alltid gjort det, och gör det fortfarande. Det är så himla skönt att slockna ett par timmar på dagen. Idag skulle jag bara lägga mig och kika lite på teve, och sen sov jag i en timme. Tokskönt. Så nu är jag pigg igen.

Kanske skulle ta mig an alla grejer jag skulle göra idag.

Ledig idag

Idag är jag ledig. Jag har egentligen hur mycket som helst att göra. men jag vet inte var jag ska börja. Det behövs städas, plockas iordning i garderoberna, fixa i stallet inför imorgon, plantera om blommor, åka till mamma och pappa en sväng, ev. plocka svamp med jenny. Ja listan kan göras lång. Vet inte alls var jag ska börja någonstans. Men det löser sig säkert under dagen. Har fått i mig frukost iaf.

Svårt att slita sig ibland

Idag slutade jag 21,15. Lämnade alltså rapport till natten på jobbet. Men kom inte därifrån förrän 22,00. Ibland har jag så svårt att slita mig, vad skönt det bara kan vara och sitta och prata emellanåt. Speciellt när man har gått nästan hela kvällen. Men så kan det vara överallt. Från stallet kan jag komma hem jätte sent just för att man inte kan slita sig. Men riktigt skönt kan det vara ibland att bara låta tiden gå, speciellt när man inte har något annat att passa.


Höst

Det känns verkligen som det håller på att bli höst. både skönt och lite tråkigt. Jag älskar ju sommaren. Men var har min sommar i år tagit vägen? Det är inte mycket att göra åt nu. Men det ska samtidigt bli lite mysigt med höst. När man utan dåligt samvete kan kura ihop sig i soffan, kika på film och bara slappa. Men samtidigt som det är skönt ute och ska bli lite mysigt att stalla in hästarna så småning om. Har tänkt att jag skulle raka vattar snart. Funderar på att klippa bara halsen nu och sen helklippa i nov-dec.

Men idag är det verkligen mycket höst. Och nu måste jag ta mig ut till stallet. Börjar jobba kl. 14

Muffins

När jag fyllde år fick jag en bok av mamma, 1 smet, 100 muffins. Och muffinsformar i form av rosor. så jag va ju tvungen att prova. Så såhär blev det. Blev chokladmuffins med maschmallows (stavning?).


Mamma som är så duktig att ta bort prislapparna :P


Silikonformen. Toksöt.


Såhär blev dom. Råkade äta upp två innan jag fotade ;)

 


Elaka människor finns det i alla hörn

Tråkigt att folk inte kan glädjas åt andras beslut. Att kunna stötta någon som mår dåligt kan vara guld värt. Då ska man inte klanka ner på denna personen utan försöka hjälpa den över kanten istället för att kunna må bättre. Sånt här gör mig jätte arg och ledsen. Tyvärr kan dessa människor finnas närmre än vad man anar. Tråkigt. 

Undrar vad man egentligen vinner på att  vara elak och trycka ner den som mår dåligt? Är det ett kontrollbehov eller är det att man måste stjäla energi från dennna människa för att själv kunna fungera? Mycket frågetecken är det. Och jag blir så ledsen när sånt här händer. Det är så onödigt. Varför kan man inte behandla människor så som man själv vill bli behandlad.

Tyvärr har jag själv ibland fått erfara detta. Men nu lever jag efter min mors motto att: "omge dig endast av människor som ger dig positiv energi" Detta försöker jag till största del att leva upp till även fast det är svårt i vissa situationer.

Jag är glad att jag har dessa som ger mig den energin. Vad skulle jag göra utan er?

Och ni andra som trycker ner någon, vad vinner ni på det? Tänk en extra gång är ni snälla.

RSS 2.0